Descens del Xúquer

El Descens del Xúquer celebra la seua 60ª edició els dies 4 i 5 de juny

  • La prova esportiva espera reunir a més de 300 palistes de toda Espanya, triplicant la participació del passat any.
  • L’organización plantea dos descensos populares abiertos al público para recorrer el río Xúquer en piragua o en SUP.

El mític Descens del Xúquer, que recupera la històrica Davallada del Xúquer, celebrarà la seua 60a edició els dies 4 i 5 de juny de 2022. Després de la recuperació d’aquesta emblemàtica prova per part del Consorci de la Ribera al setembre de 2021, la cita canvia les seues dates a primavera per a aprofitar el cabal del riu i recuperar la data original de la Davallada, i incorpora una jornada adicional a la seua modalitat popular.

Tres etapes i un recorregut total de 35,5 quilòmetres en la modalitat competitiva i dos descensos populars de 5 i 6 quilòmetres dividits en dues jornades, seran els ingredients principals d’aquesta travessia fluvial que enguany espera duplicar el número d’inscrits.

La prova s’ha presentat aquest matí en la seu de la Mancomunitat de la Ribera Alta, amb la presència del president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Peláez; l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez i Garcia, l’alcalde de Sumacàrcer, David Pons; l’alcaldessa d’Antella, Eugenia García, i el regidor d’Esports d’Algemesí, Rafa Lluch, així com representants dels ajuntaments i clubs de piragüisme que participen en l’esdeveniment.

Descens popular en dues etapes

Una de les principals novetats d’enguany és l’ampliació del descens popular a dues etapes, que se celebraran les jornades de dissabte i diumenge. El dissabte 4 de juny, els participants realitzaran un recorregut entre Sumacàrcer i Antella, i el diumenge el descens popular se celebrarà entre els territoris d’Alzira i Algemesí.

Els interessats a participar en la modalitat popular del Descens del Xúquer, podran fer-ho amb mitjans propis -caiac i SUP en l’etapa de Sumacàrcer i només caica en l’eixida d’Alzira – amb import de 5 euros, o emprant els aportats per l’organització, amb un cost de 10 euros per a no federats, 8,50 euros per a federats i 5 euros per a menors d’entre 12 i 15 anys acompanyats per un adult. Les inscripcions poden realitzar-se fins al 30 de maig a través de la plataforma Mychip.

Els municipis de Sumacàrcer i Antella s’uneixen enguany a l’esdeveniment, sent protagonistes del recorregut del dissabte, en la modalitat popular del qual podrà realitzar-se en caiac o paddle surf. “Des de Sumacàrcer i Antella volem fer una aposta per a atraure turistes, i volem que la gent valore i cuide el riu”, assegurava l’alcalde de Sumacàrcer, David Pons. El diumenge, Alzira i Algemesí tornaran a repetir recorregut en la segona jornada de descens popular.

En la passada edició, el descens popular va reunir més d’un centenar d’aficionats que van poder gaudir d’un matí assolellat i diferent practicant esport a l’aire lliure, i gaudint del típic paisatge de la Ribera.

Més de 300 piragüistes de tota Espanya

El canvi de dates a juny i l’èxit de l’edició de 2021 d’aquesta competició fan esperar l’assistència de més de 300 piragüistes vinguts de tots els punts d’Espanya en el 60 aniversari de la prova. Els palistes competiran en les modalitats K1 i K2, C1 i C2, completant un recorregut de 35,5 quilòmetres dividit en tres etapes.

La primera etapa, que es disputarà el dissabte al matí, unirà les localitats de Sumacàrcer i Antella amb un recorregut de 9 km. Aqueixa mateixa vesprada, els participants completaran el recorregut més llarg de la prova, amb 13,5 km, entre Algemesí, Polinyà i de retorn a Algemesí. L’última etapa coincideix amb el campionat de la Lliga de l’Est de Marató de la Federació de piragüisme de la Comunitat Valenciana i eixirà el diumenge des de Sueca, plantejant un recorregut de 13 quilòmetres que passa per Riola i finalitza a Sueca.

“Aquesta és una activitat esportiva, però també cultural i econòmica, i té un important valor de cohesió de tota la Ribera de Xúquer, ja que són moltes les localitats que participen en la prova”, ha recordat el regidor d’Esports d’Algemesí, Rafael Lluch. “En el Descens popular volem que la gent participe del riu i que siga conscient de la importància de cuidar el riu”, ha assenyalat.

Recuperant la històrica Davallada del Xúquer

El Consorci de la Ribera recuperava el passat 2021 la històrica Davallada del Xúquer, competició de rem nascuda en 1961 i que, amb més de 40 edicions celebrades, va ser un dels esdeveniments esportius més importants d’Espanya en la seua categoria.

La prova, rebatejada com Descens del Xúquer té vocació anual i en aquest 2022 ha canviat les seues dates a primavera per a aprofitar el major cabal del riu, recuperar la data original i poder formar part del calendari de grans esdeveniments de la Real Federació Espanyola de Piragüisme. A més, la cita brinda l’oportunitat als participants de totes dues modalitats i els seus familiars, de conèixer l’oferta turística de la comarca, prenent com a eix principal el riu Xúquer.

“Des del Consorci de la Ribera, no hem desistit en l’interès per recuperar aquesta prova i posar-la en el calendari esportiu. A més, el descens popular permet a molts veïns recuperar el Xúquer i gaudir d’ell. Volem que la gent comence a conèixer el Xúquer des de dins, navegant”, ha comentat el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Pelàez.

El Descens del Xúquer està organitzat el Consorci de la Ribera, la Federació de Piragüisme de la Comunitat Valenciana i els clubs Escúter Club d’Algemesí, Club de Piragüisme Sueca, Penya Piragüista d’Antella i Club de Piragüisme l’Almenara de Sumacàrcer i els municipis d’Alzira, Algemesí, Sueca, Albalat de la Ribera, Polinyà, Riola, Antella i Sumacàrcer, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i València Turisme.

Reglament modalitat competitiva
Reglament modalitat popular
Información práctica