Project Description

Ajuntament de Manuel
Pl. Cura Pascual Vidal, nº14
Gentilici: Manuelí / Manuelina
Habitants: 2.546
Tel. Aj.: 96 223 53 86
Web: www.manuel.es

 

Manuel

Manuel és un municipi situat al sud de la Ribera Alta. Els vestigis més antics de presència humana són de l’edat de Bronze; també hi ha constància d’un poblat iber a la serra Valenta. La Via Augusta romana devia probablement travessar el riu Albaida de Manuel.

Dels àrabs es conserva la Séquia Comuna de l’Ènova, que discorre pel terme de Manuel i rega pràcticament tota l’ horta. Fins a l’any 1996, es conservava la paret del Moro, una de les quatre parets d’una talaia, probablement del sistema defensiu del Castell de Xàtiva.

L’explotació de les Salines de Manuel ha sigut molt important històricament fins al segle XIX, quan es va instal·lar un campament militar, que finalment l’Ajuntament va adquirir.

Fins a mitjans del segle XVII, quan es va obrir el port de Càrcer, els dos camins reials de València confluïen a Manuel. El 1850, el ferrocarril travessava el poble i, al seu al voltant, es van construir alguns magatzems de taronja, la qual cosa va portar una gran activitat comercial i agrícola fins a la dècada dels 60 del segle XX. És en aquest moment quan l’estructura econòmica es va transformar, i es va produir un increment dels serveis i un retrocés de l’agricultura.

1. Ruta pel paratge natural les Salines de Manuel
Dificultat: Baixa
Ruta  de senderisme que parteix del poliesportiu i recorre el paratgenatural les Salines de Manuel. S’hi pot observar la fauna i flora, com també les antigues explotacions de la sal comuna. A més, permet acostar-se a la font Amarga, paratge del municipi veí.
2. Ruta a la Paret del Moro
Dificultat: Baixa
Ruta de senderisme que permet la visita a la paret del Moro, antiga construcció actualment rehabilitada i que es troba al paratge natural de les Salines de Manuel.
3. Ruta dels Ponts
Dificultat: Baixa
Ruta turística que permet l’observació dels diferents ponts construïts sobre el riu Albaida: el pont de Fusta, el pont de Ferro, el pont dels Soldats (que connectava el poble amb el campament militar) i el pont de Xàtiva (CV-41).

La Séquia Comuna de l’Ènova
D’origen musulmà segons tots els indicis, és l’última i única després de la confluència del Cànyoles amb el riu Albaida. La séquia transcorre pel marge dret del riu, arreplega les aigües del riu Barxeta més avant i arriba a Manuel per a regar una superfície d’unes 30.000 fanecades.

El Pintor Estruch
Antoni

Josep Estruch Martínez va nàixer a Sant Joanet el 1835 i va morir a la Pobla Llarga el 1907. Va publicar algunes caricatures i el Café Cortés de Madrid li va encarregar la seua decoració. També podem trobar algunes caricatures sobre taula al monestir del Sant Esperit de Gilet (València). La seua producció pictòrica és bastant àmplia i se centra en el retrat i la pintura religiosa. A la casa de la família Estruch, a Manuel, es conserva una gran part de la seua obra.