Project Description

Ajuntament de Montserrat
Plaça l’Església, 1
Gentilici: Montserrater / Montserratera
Habitants: 7.200
Tel. Aj.: 96 298 80 00
Web: www.montserrat.es

 

Montserrat

Els primers vestigis que es coneixen d’este municipi són de l’Edat de Bronze, i consistixen en les restes de dos establiments propis de la cultura del Bronze valencià existents a la serra del Castellet, en un costat i a l’altre del Portell (nom amb què es coneix l’accés a la muntanya) . En este mateix lloc s’han trobat restes de l’època romana: ceràmica, monedas…

Castell dels Alcalans
Important jaciment de l’època islàmica declarat BIC que, des de l’any 1999, té delimitat el seu entorn de protecció (BOE núm. 305 de 22 de desembre de 1999). S’ha habilitat un itinerari de visita senyalitzat que permet recórrer el castell d’una manera respectuosa i didàctica.

El castell islàmic d’Alcalà o dels Alcalans (de l’àrab al-Qal’ä, la fortalesa) ocupa el cim d’un dels turons meridionals de la serra Falaguera, en la partida dels Castellars, prop de la Cova Fumada, que fa de línia divisòria amb el terme de Llombai. Està situat a 170 metres sobre el nivell del mar, en un promontori calcari circumval·lat pel riu Magre al sud i pel barranc dels Ofegats al N i O (coordenades geogràfiques: latitud, 39º 19’ 48’’, longitud, 0º 35’ 3’’; UTM: X 708236.22, I 4356267.34). Les restes del castell són visibles des del paratge dels Estrets, si ens desplacem des de Llombai en direcció a Real per la carretera C-3322.

El castell va ser un emplaçament estratègic des del segle XI fins al segle XIII i va estar habitat durant els segles XI-XII per un alcaid i una guarnició de soldats. Des d’aquest lloc, l’alcaid exercia l’administració d’un districte castral, la conca del riu Magre entre Turís i Carlet, i controlava el pas de mercaderies i bestiar transhumant entre Aragó i la Ribera de Xúquer.

Ruta de l’arquitectura de l’aigua
21’6 km. Comença a la mina de Montserrat. L’extens recorregut combina elements molt variats del patrimoni hidràulic (fonts, aljubs, aqüeductes, etc.)

PR Montserrat – Castell dels Alcalans
Mitjana (2 hores 40 min. 8.205 m)..
Comunica la població de Montserrat amb el castell . Transcorre entre camps de cultiu i passa pel costat de les restes de l’antiga mina de manganés. Una vegada visitades aquestes restes, es torna al recorregut principal.
SL-CV 48 Senda del Portell
Fàcil. 1 hora. 4500 m.
Comença a l’àrea recreativa del pantà, envolta la muntanya per la solana, passa pel Castell i torna per l’ombria.
PR-CV 272 Font de la Carència
Mitjana.  4 hores 13 min. 12.605 m.
Comença a l’àrea recreativa del Pantà i es dirigeix a la font que dóna nom a la senda. És circular.
SL-CV Microreserva de Flora de les Coves
Baixa. 36 min. 1.300 m.
Transcorre dins dels límits de la microrreserva que li dóna nom. Recorregut amb faristols i guies didàctiques.

Setmana Internacional de Música de Cambra
Última setmana de juliol.
Actuacions musicals que es desenvolupen de manera ininterrompuda des de l’estiu del 1981.
Falles
Se celebren una setmana després de les de València.
Festes Patronals
de la Mare de Déu d’agost i Sant Roc
Son el 15 y 16 d’agost