Project Description

Ajuntament de Riola
Ample, 5
46417- Riola
Gentilici: Riolenc / Riolenca
Habitants: 1.850
Tel. Aj.: 96 170 22 01
Web: www.riola.es

 

Riola

La primera constància documental que existeix sobre el poble de Riola és en el “Llibre de Repartiment”, on apareix amb el nom de Ariola. Segons l’historiador Beuter, el nom passaria a ser després Giola, i finalment, Riola. L’any 1276 Jaume I va repartir les alqueries d’Alcolecha i Riola, amb obligació de custodiar el castell, entre Doménech de Vallobar i d’altres. Al 1336 Pere IV incorporà el lloc de Riola al castell i baronia de Corbera, municipi al que va pertànyer fins el 1836, any en què va ser segregat i convertit en un municipi independent. Al llarg de quasi tot el segle XVI, Riola va pertànyer als ducs de Gandia; després s’incorporaria a la Corona d’Aragó.

Església Santa Maria la Major
Plaça de l’Esglesia
És el monument més important del poble de Riola. Aquesta construcció data del 1723. L’església té un total de cinc trams amb huit capelles laterals. La Capella Major és la més gran.
Pont de Ferro Carretera
Carretera Riola – Sueca
Situat sobre el riu Xúquer, enllaça el poble de Riola amb la població veïna de Sueca. El pont de ferro, que es va construir el 1905, va ser costejat per un particular. Durant els últims anys aquest pont ha patit algunes reformes.
Creu de Terme
Avda. 25 de abril
Situada a l’entrada del poble, data del 18 de juliol de 1955. Està formada per un pilar o base quadrada sobre la qual s’assenta la creu.
Molí de Fora
Carretera Riola – Polinyà
Aquesta obra d’arquitectura industrial data de finals del segle XVI. El molí, situat a la carretera de Riola a Polinyà, està ubicat damunt de la Séquia dels Quatre Pobles, de la qual agafa aigua. En aquest molí es pot apreciar una evolució constructiva amb tres etapes diferents: un cos primitiu, més antic, sobre el qual s’observen dues altures de cronologia posterior. Té una coberta de teules àrabs i els arcs rebaixats de rajola rematen els buits que perforen els murs.

Processó en honor a Santa Maria la Major i Sant Roc
5 i 6 d’agost
Festes en honor a Santa María la Major i Sant Roc, patrons de Riola.
Homenatge de foc antic a la creu de Riola i Cordà
6 d’agost
Homenatge a les antigues festes tradicionals en relació amb el món del coet.
Volta a peu por a Riola
La primera quinzena d’agost
Carrera de 8 km, els primers 1,5 km es fan pel centre històric, després la volta es dirigeix cap a la marjal, entre tarongers i per la vora del Xúquer.
Concert de Festes de la Banda Unió Musical de Riola
La primera quinzena d’agost
Concert de Banda Unió Musical de Riola.