Project Description

Ajuntament de Sumacàrcer
Plaça Mayor, 1
46295 – Sumacàrcer
Gentilici: Sumacarcerí, Sumacarcerina
Habitants: 1.223
Tel. Aj.: 962 59 52 80
Web: www.sumacarcer.es

 

Sumacàrcer
Poble de Somni

Sumacàrcer és un municipi valencià situat en l’extrem de la Ribera Alta. En el seu terme municipal, fronterer amb la Canal de Navarrés, el riu Xúquer abandona les muntanyes per a endinsar-se en la rica vega comarcal. El riu que al seu pas per la localitat porta el seu cabal màxim és l’ànima del poble, aportant vida, riquesa i gran varietat de paisatges. La nitidesa de les seues aigües és un atractiu més per a la pràctica dels esports de la pesca, la natació, piragüisme i excursionisme.

El nucli urbà s’assenta sobre una terrassa fluvial al voltant d’un meandre del Xúquer, quedant enclavat en la vessant de la muntanya, fet que li conferix una imatge pintoresca. Fins a la dècada dels seixanta hi havia una barca per a creuar el riu, a la que va seguir la construcció d’unes quantes passarel·les 1960, 1965, 1983, i finalment en 1990 un pont.

Palau dels Comtes d’Orgaz
Actual Ajuntament
Construcció de finals de l’Edat Mitjana. Origen: Època en què la vila va pertànyer als Crespí de Valldaura. Va ser ocupat pels Crespí fins al matrimoni amb els Orgaz. En 1987 el palau va ser concedit pel comte d’Orgaz per a ser utilitzada com a Casa Consistorial. Visites de dilluns a divendres de 08 a 15h. En cap de setmana, contactar amb l’Ajuntament.
Ermita
Edifici del S. XVIII, amb magnífiques vistes de tota la vall i del Xúquer. Durant els segles XIX i XX es va utilitzar com a hospital i posteriorment va ser utilitzat per famílies humils. Actualment s’ha dut a terme un procés de reconstrucció que va començar en 1995 amb l’associació “Amics de l’Ermita”. Visites: contactar amb la parròquia.
Castell de Penya-roja
Ruïnes corresponents a l’època califal i cristiana (s. X- XIII), on trobem restes ibèriques i del Bronze. Visitable tots els dies.
Capilla del Santíssim Crist Sumacàrcer
Barroc jesuític del segle XVII. La imatge del Crist és una talla gòtica del segle XV. Allí es troba una cripta iniciada abans del 1626 i finalitzada quan Ausias Crespí ja era comte de Sumacàrcer. Visites: contactar amb la parròquia.

Museu Etnològic
Plaça Major, 1
Es troba en la part alta del Palau dels Comtes d’Orgaz. És la reproducció d’una vivenda del segle XX, comptant també amb ferramentes tradicionals de treballs agrícoles i exposicions de la temàtica etnològica. Visites: contactar amb l’Ajuntament.

Ruta del Castell  
SL.V-17.1
Dificultat: Fàcil
Es veu una pedrera de calcària al costat del camí.
Camí del Barranc del LLop
Dificultat: Fàcil, excepte el final
Vegetació intensa.
Senda Verda
Dificultat: Fàcil
Bosc Mediterrani
Senda de la Costa
Ruta SL. V.17.
Dificultat: Fàcil
Vista espectacular al barranc

Festes del Moros i Cristians
Últim cap de setmana d’agost. Diferent comparses del poble es reuneixen per a celebrar la festa tradicional dels moros i cristians, amb tots els actes típics d’aquesta festa.
Festes Patronals
Primer cap de setmana de setembrerimer fin de semana de septiembre
Festes Majors i en honor al Santíssim Crist de Sumacàrcer.
Festa del Treball
Dia 1 de maig
Esmorzar popular de coques amb cansalada i acte commemoratiu del dia del Treballador.
Festa de la Joventut
Últim cap de setmana de maig.
Festa organitzada per les Filles de Maria. Monument de la Joventut.

Ruta dels Caleres
Tel. Reserves 96 2595280