DANSES GUADASSUAR

La dansa de Guadassuar o “les dansades” és de la modalitat processional o d’anada, representació típica de l’antiga dansa de carrer valenciana. Danses amb característiques similars a la de Guadassuar es conserven en altres llocs valencians, des de l’Horta de València a La Vall d’Albaida.

Aquesta dansa conserva el més important que pot tenir un ball tradicional, com és la participació massiva i oberta de la gent del poble, convertint-se en una festa de gran protagonisme popular, on cada veí aporta els seus recursos personals i dots artístics en diferents àrees de participació: dansa, música, indumentària, pentinats, flors, adornament de carrers, il·luminació, etc. Es tracta, per tant, d’una dansa que encara guarda la seua funció festiva.

“Les dansades” se celebren les nits de la setmana següent a les festes de la Mare de Déu d’Agost i Sant Roc, temps que corresponia, antigament, a la vacació agrícola estival, acabades les collites del capoll de seda, fesols, melons, tomaques, etc. I vespres de la sega i batuda de l’arròs. Cada nit de danses es balla en un carrer diferent, el qual engalana el veïnat amb llums i garlandes de papers multicolors. Hi ha una gran participació de balladors de diferents edats, vestits de manera diversa.

En ser una celebració no lligada a cap autoritat civil o religiosa, les Danses no apareixen registrades en cap arxiu. Segons Agustí Roig, cronista de Guadassuar, se sap que només es produïren dos úniques interrupcions: l’any 1865, pel còlera, i els 3 anys que durà la Guerra Civil espanyola, de 1936-38, i es va reprendre el 1939.

El 1969 conegué un dels més importants declivis, però quan l’Aula de Cultura de la Caixa d’Estalvis de València va adoptar la festa, l’Ajuntament va reaccionar a poc a poc creant una sèrie de premis, i arribà el 1985 en què el Ministeri de Transports, Turisme i Comunicacions declara la Setmana de Danses Festa d’Interès Turístic Nacional.

La dansa de Guadassuar revela en la seua música reminiscències àrabs i la cercavila que la precedeix és un típic toc de xeremies morisques. La seua arrel pot ser deriva de les festes paganes que se celebraven després de les collites d’estiu. A principis del segle XX, començaren els balladors a usar vestits diferents del tradicional de llauradors en dia de festa, i la dansa del 19 d’agost, es dedicava a l’indument de “moros i cristians”, en commemoració de la nit en què pernoctaren a Guadassuar, segons la llegenda, l’any 1180, Sant Bernat i les seues germanes Saïda i Soraida.

La tradició diu que la Setmana de Danses se celebre l’última setmana sencera del mes d’agost, de dilluns a dissabte, a la nit. És la setmana següent a Sant Roc i la Mare de Dèu d’Agost (l’Assumpció), lligats els dos estretament a aquesta festa per ser els festers i festeres corresponents qui organitzen eixa Setmana de Danses. En el seu origen la celebració estaria lligada al ritme agrari que va entre la recollida del capoll de seda i la sega i batuda de l’arròs, conreus que jugaren un paper fonamental dins de l’activitat agrícola de la població en altres períodes.

DETALLS

Tota la família

Guadassuar, València

962 57 00 00

POTSER ET POT INTERESSAR

també en    Guadassuar