CASTELL D’ALFARP

Pels anys 1172-1240 van proliferar al Xarq al-Andalus les torres defensives d’alqueria, que protegien la població i la riquesa (diners, collites, guanyat en algun cas) resguardant-les en un recinte defensat per una torre esvelta. L’alqueria es va fortificar contra les incursions i els saquejos que van perpetrar els feudals d’una Corona d’Aragó en expansió, tant en vespres com durant la conquesta del territori valencià.
El Castell d’Alfarp -que controlava estratègicament el pas del riu Magre, per a anar a l’Albufera, i el camí islàmic de Xàtiva a Llíria- era una d’aquestes torres andalusines, del segle XII. I era més alta que l’actual. Seria com la torre d’Espioca (Picassent), d’uns 18 m d’altura, amb la qual comparteix algunes característiques. Estava coronada per merlets i defensada per una barbacana o antemural perimetral de 3,45 m d’altura, similar a la de la torre pròxima d’Alèdua (Llombai). És possible que aquests reforços daten  d’una reforma  del segle XIII, en vespres de la conquesta feudal.  potser podia disposar  d’algun clos adjacent o albacar, apte per a resguardar bestiar.

Quan Jaume I va pactar amb els musulmans de la Ribera la seua incorporació en el regne colonial i feudal de València, va donar el lloc i la torre d’Alfarp al germà del bisbe de Saragossa, el cavaller Però de Montagut (segle XIII), personatge amb recursos suficients per a transformar la torre en «castell» o fortalesa senyorial. A aquest efecte, va recréixer els murs de la barbacana fins al 4,50 m i els va enllaçar amb la torre amb voltes de canó. el resultat va ser una caixa forta o graner feudal cúbic (de 12 x 12 m en planta, amb la torre despuntant en el centre), on preservar la tercera part de les collites que la senyoria exigia als vassalls moros, tal com s’observa en un inventari de 1288.
Posteriorment, el senyoriu va ser adquirit per Pere de Centelles en 1.353, qui també es va erigir en senyor d’Alèdua, Catadau i Llombai. Va ser una alqueria de moriscos fins a la seua expulsió a principis del segle XVII. En 1611 després de l’expulsió dels moriscos, que comporte un sever despoblament, es va obtindre la carta de repoblament per a 32 cristians amb les seues respectives famílies.
van ser també els seus senyors la família Borja, ducs de Gandia, i duc d’Osuna, fins a la seua extinció dels senyorius en 1837.
L’any 2021 ha finalitzat l’última fase de la recuperació i habilitació de la torre.
S’ha pogut dur a terme gràcies a una subvenció per a la protecció, conservació o recuperació de béns de patrimoni cultural valencià i la seua posada en valor, cofinançat pel Programa operatiu FEDER de la la Comunitat Valenciana 2014-2020.
Aquesta actuació ha tingut un cost de 121.000€, una despesa elegible de 100.000€, finançat al 50% per Fons FEDER.
La torre es pot visitar els dissabtes i diumenges de 12 a 14 hores o prèvia reserva a l’email: turisme@alfarp.es o telefonant al 670 377 191

DETALLS

Tota la família

Plaça de Dalt, 7 - Alfarp (Valencia), España

962550391 / 670377191

turisme@alfarp.es

POTSER ET POT INTERESSAR

també en    Alfarp