Project Description

Ajuntament de Montroi
Plaça de L’Ajuntament,11
46193 Montroi
Gentilici: Montroià / Montroiana
Habitants: 2.804 (2009)
Tel. Aj.: 96 255 54 01
Tel. Tourist Info: 96 255 59 86
Web: www.montroi.es

 

Montroi

El poble vell de Montroi des de l’època alt medieval fins a l’expulsió dels moriscos (1609) va ser un nucli de 20 o 25 cases emplaçament dalt de la muntanya (240 m) junt amb la torre del castell. Va ser l’any 1623 quan els repobladors valencians van fundar el poble nou de montroi, entre la muntanya i el va riure Magre, a la vora li la Sequera Mare. El treball del policultiu de l’horta (cereals, bulla d’alfals, fruiters, hortalisses, llegum, cañas…) i de seca (vinyes, cereals, garroferes, oliveres, figueres, ametlers) han constituït durant segles la base de l’economia local, en este poble dels xicotets llauradors autosuficients, on la propietat sempre a estat molt repartida. Durant el segle passat s’han desenrotllat el regadiu de pous (taronger en substitució de les vinyes) el sector secundari (indústria de la mel i la cera transformació agrícola, construcción…) i el dels servicis.

La Torre-Castell de Montroi
Aquesta xarxa defensiva es va crear en el segle XI i constava de dues parts: la primera s’estenia entre els 6 i els 13 quilòmetres al voltant de València. Tambéhi havia d’altres més menudes que ajudaven les més grans a tancar el sistema defensiu de la ciutat. El resultat final va ser un gran nombre de grups molt propers entre ells. La funció d’aquest cinturó defensiu va ser impedir l’arribada de l’enemic i protegir la zona agrícola que envoltava la ciutat de València. El segon cinturó defensiu se situa a 25 quilòmetres. En van formar part: Alèdua, Espioca, la torre de Benifaió, la torre de Macastre i la torre de Montroi..
Església de Santa Maria
L’església del Sant Bartolomeu de Montroi és un edifici amb una nau central, dos laterals i un creuer. Disposa de sis capelles (tres a cada costat). Al costat del presbiteri, que és rectangular, hi ha la capella de la comunió, que ocupa la llargària del presbiteri i de la sagristia (situada en el cap de l’església).

Museu Valencià de la Mel-Muvamel
La Pau,35 · 46193 Montroi / Tel: 96 255 59 86
www.museovalencianodelamiel.com
gerencia@museovalencianodelamiel.com
El museu valencià de la Mel (MUVAMEL) està situat al municipi valencià de Montroi (Ribera Alta), a només 20 minuts de València per autovia i molt prop del complex turístic Ciutat de les Arts i les Ciències. En aquest espai de 560 metres quadrats, des del qual s’albira la torre-castell de Montroi, el visitant pot accedir a un espai interactiu format per una sala d’exposició permanent, amb una escenografia especialment creada per a conéixer la història i l’evolució de l’apicultura en la nostra societat, una sala d’audiovisuals, una área de jocs interactius, una sala de tallers i una botiga especialitzada en productes apícoles i derivats de les abelles.

.
RESERVES
reservas@museovalencianodelamiel.com
Marina Blasco
96 255 59 86

Ruta Valenciana de la Mel.
Per a conéixer com s’elabora la mel, des del treball de les abelles fins a la manera d’envasar-la.
Tel. 96 255 59 86

Falles de Montroi
Setmana després de Sant Josep.
En aquesta població hi ha dues bandes de música de reconegut prestigi. Com que la majoria dels músics formen xarangues per a tocar a València o als pobles dels voltants, els fallers de Montroi celebren les festes la setmana després de Sant Josep. Cercaviles, mascletades, gastronomia i un monument de singular bellesa que serà past de les flames.
Festes de la Divina Aurora I el Diví Xiquet
La tercera setmana d’agost.
Festes patronals amb actes religiosos i processó.
Setmana de Bous
Última setmana d’agost.
Bous al carrer i concurs de retalladors i ramaderies. Festa de gran atractiu per als aficionats taurins.
FIVAMEL
Segon cap de setmana de novembre
La Fira Valenciana de la Mel reuneix, a la plaça d’Espanya de la localitat, les principals empreses vinculades al sector apícola. Els visitants poden adquirir més de vint tipus de mel, com també productes derivats de les abelles com ara pol·len, gelea reial, pròpolis, cera verge i una gran varietat de productes, entre els quals destaquen els licors, els torrons i les garapinyades. És coneguda per ser la fira més dolça de la Comunitat Valenciana.