Project Description

Ajuntament de Sueca
Plaça de l’Ajuntament 17
46410 – Sueca
Gentilici: Suecà / Suecana
Habitants: 29.000
Tel. Aj.: 96 170 00 50
Tel Tourist info: 96 203 91 50
Web: www.sueca.es

 

Sueca, ven a connéixer-nos

Sueca és una tranquil·la ciutat valenciana de tradicions arrelades, capital de la comarca de la Ribera Baixa, una ciutat amb cultura mediterrània. El terme municipal de Sueca està immers en el Parc Natural de l'Albufera i, això permet al turista mirar, admirar, conéixer i estimar la naturalesa, a més de disfrutar del nostre entorn i visitar les nostres platges de mar cristal·lí i arena fina. Sueca es troba situada a només 32 km. de la ciutat de València, amb una població de 27.302 habitants. Està constituïda per una extensa plana, la principal prominència de què és la Muntanyeta dels Sants. Sueca manté una extensa xarxa hidrogràfica que permet el regadiu de tots els cultius i que presa l’aigua del curs del riu Xúquer. Els cultius són d’horta, tarongers i arrossars. El Perelló i el Mareny són antics pobles de pescadors situats dins del terme municipal de Sueca. Estos pobles han conegut un desenrotllament moderat vinculat a l’expansió turística.

Asil d’Ancians Desemparats
Av. del Mar, 2
És un dels edificis emblemàtics de la ciutat i data del 1919. Conegut popularment com l’Asil dels Ancians, està destinat a l’atenció i residència d’ancians. És una obra de Bonaventura Ferrando Castells.
Monument al Mestre Serrano
C/ La Estació
És una escultura en homenatge al Mestre Serrano, natural de Sueca, feta per l’escultor suecà Vicente Beltrán.
Monument a Bernat y Baldoví
Escultura homenatge a l’escriptor i poeta nascut a Sueca l’any 1809, cèlebre fonamentalment pels seus sainets i pioner de les obres de teatre popular valencianes. El bust és de l’arquitecte Bonaventura Ferrando Castells.
Escoles Carrasquer L’Estació i C/ Santa Teresa
Situades al passeig de l’estació, es van inaugurar a principis del 1929 seguint un projecte dels arquitectes Emilio Artal Fos i Julián Ferrando Ortells.
Ateneu Sueco del Socors (BRL)
C/ Sequial, 4
Situat al centre de la població, concretament al carrer Sequial, i construït per Joan Guardiola entre el 1927 i el 1929. És un gran monument que recorda l’arquitectura de Gaudí per la decoració de la façana, la distribució de l’espai i la incorporació de motius relacionats amb la terra. Forma part de la Ruta Modernista.
Ajuntament/ Casa la Vila (BRL)
Construcció de l’any 1785, és obra de Vicente Gascó. S’hi van construir les carnisseries velles o mercat de la carn, considerat el primer mercat suecà de caràcter estable. Està format per nou arcs de mig punt.
Societat Recreativa de l’Agricultura
Situat a la plaça de l’Ajuntament, l’edifici és original del segle XVII. Obra de l’arquitecte suecà, Julian Ferrando, es va crear per a albergar la seu lúdica de la societat d’agricultors.
Pasatge Vallés
Situat entre el carrer Sant Cristòfol i la plaça del Mercat, i construït el 1860, es considera la primera zona comercial local. Els promotors de la construcció van ser els germans Juan Bautista i Agustín Vallés. Destaca la part central del passatge, descoberta amb un mirador d’estil classicista fet de fusta.
Muralla Carlista
Es va construir entre el 1838 i el 1841 amb l’objectiu de protegir la ciutat dels carlistes. En el segle XX la ciutat va començar a créixer fins a superar els límits de la muralla, que va ser derrocada pràcticament en la seua totalitat.
Mercat Municipal
C/Mercat s/n
El mercat, de planta hexagonal, va ser construït per l’arquitecte local Julian Ferrando Ortells. En aquest mercat es pot gaudir de les olors dels productes tradicionals d’un poble. A l’interior, hi ha l’oficina d’informació turística

Casa Meseguer / Casa Pasqual Fos / Biblioteca Suecana
C/ Sant Josep, 8
La Casa Meseguer, també coneguda amb el nom de Casa Pacual Fos, està situada en el centre històric de Sueca i connectada a l’interior amb la casa de Joan Fuster.

Construïda per Pascual Bonaventura Ferrando el 1909, la façana és d’estil modernista i, al costat de la casa de Joan Fuster, alberga l’Espai Fuster.
Casa Joan Fuster
C/ San Josep, 10
Edifici d’estil modernista fet per l’arquitecte suecà Pascual Bonaventura, on va viure l’escriptor Joan Fuster, nascut a la ciutat.
Església de la Mare de Déu Sales
Plaça del Convent s/n
Edifici eclesiàstic construït entre els segles XVII i XIX. Catalogada com a Bé de Rellevància Local alberga la Mare de Déu de Sales, patrona de la ciutat.
Església de Sant Pere (BIC)
Edifici eclesiàstic situat al centre històric i construït entre els segles XIII i XX. Al llarg del temps, aquest edifici ha patit modificacions, ampliacions i restauracions que li donen un aspecte diferent de l’inicial. D’origen romànic, actualment d’estil neoclàssic, va ser declarat Monument Històric Artístic l’any 1992.
Els Porxets (BRL)  
Construcció de l’any 1785, és obra de Vicente Gascó. S’hi van construir les carnisseries velles o mercat de la carn, considerat el primer mercat suecà de caràcter estable. Està format per nou arcs de mig punt.
Molins de la Vila
Plaça dels Molins
Molí del Pasiego, construït a finals del segle XVII, té una importància patrimonial. A l’interior, conserva les instal·lacions i la maquinària original i tradicional de la producció arrossera.
Capella del Santíssim Crist de l’Hospitalet
Va ser construïda l’any 1793 i restaurada el 1883. Consta d’una sola nau de façana barroca. A l’interior es conserva la imatge tallada en fusta del Santíssim Crist de la Sang de finals del segle XVI.
Ermita dels Sants de la Pedra
D’origen medieval, l’edifici està situat a la muntanya dels Sants, mirador per excel·lència d’una gran plana arrossera. L’ermita dels Sants es va construir en honor als patrons dels llauradors i protectors de la collita, Sant Abdó i Sant Senén, en el segle XIV. Més tard, entre el 1611 i el 1613, es va edificar l’actual ermita sobre l’anterior. Al costat de l’ermita hi ha la casa de l’ermità, que té un gran valor històric, artístic i cultural. A l’interior, es troba un exemple de cuina valenciana.

Museu del Xocolate
C/ Sant Josep, 29 · 46410 – Sueca
Tel. 96 170 19 42 - Fax: 962 03 40 40
www.chocolatescomes.com
www.latiendadelchocolate.com
El Museu del Xocolate de Sueca ens permet obser- var el procés de fabricació d’aquest dolç, mostrant tots els detalls sobre el procés de fabricació pas a pas, així com degustar totes les seues variants elaborades de manera artesanal.
Museu de l’arròs de Sueca
675570422 / 961700669 /
riberabaixa1@hotmail.com
El visitant recorre les diferents parts del museu, coneix les eines de conreu, les llavors i varietats d’arròs, la manera de cultivar i la indumentària tradicional.
Museu de la Mare de Déu de Sales
Plaça del convent / 630684060
S’hi exposen estovalles, objectes i records de la Mare de Déu de Sales.

La Ruta del Modernisme
El moviment modernista de Sueca, a principis del segle XX, va tenir una especial rellevància. Hui dia en queden molt bones mostres gràcies a destacats arquitectes com ara Bonaventura Ferrando, Joan Guardiola, Emili Artal i Julian Ferrando. Adherida a la ruta europea del modernisme.

Micro reserva de la Muntanyeta dels Sants
Amb un gran valor paisatgístic, la Muntanyeta dels Sants alberga espècies autòctones i una zona recreativa. Es troba immersa en el parc natural de l’Albufera. La Muntanyeta és un relleu de 27 metres d’altura amb un valor mediambiental extraordinari i vegetació mediterrània.
Reserva de L’Ullal de Baldoví
Situada en la partida del Malvinaret, és el brollador per excel·lència del parc i té una gran rellevància pel que fa al patrimoni natural. Els Ullals són brolladors d’aigües subterrànies que donen lloc a llacunes menudes. Hi ha observatoris i miradors des dels quals es poden reconèixer les espècies de flora i fauna més representatives i protegides, com ara el samaruc.
L’arrrossar
Sueca, ciutat arrossera per excel·lència, convida el visitant a contemplar els cultius d’arròs. També es pot gaudir de la ruta guiada “Un passeig per l’arrossar” i degustar-ne la gastronomia.
Les platges
Sueca té 7,5 km de platja d’arena fina i blanca amb aigües cristal·lines.
L’assut del riu Xúquer
L’assut és una presa artificial d’origen medieval construïda per a elevar i mantenir el nivell d’aigua de reg. Baix de la rampa de la infraestructura hidràulica hi ha un mostrari de vegetació de ribera, com ara canyes, salzes, àlbers i xops, entre altres espècies.
Casa dels Canos Muzquiz
Als Canos naixen dues grans séquies: la Major o Sequial i la de Múzquiz. Aquestes condueixen l’aigua als cultius de regadiu i als arrossars mitjançant una complexa xarxa de séquies. Es tracta de dues obres civils de la cultura de l’aigua.

SL-CV149 Un passeig pel cordó del Xúquer
Desnivell mínim
Sender local, homologat i senyalitzat, de 3,8 km El traçat és circular i recorre el marge esquerre del riu Xúquer.
SL-CV 150 Un passeig per l’arrossar
Desnivell mínim
Sender local, homologat i senyalitzat, de 6,3 km. Transcorre per la marjal dins dels límits del parc. És un recorregut lineal que uneix l’estació de Renfe amb la Muntanyeta i l’Ullal de Baldoví.
Cano de la Séquia Major
Senderista i cicloturistica
Itinerari lineal de 4,7 km en doble sentit. Comença als Canos i transcorre pels camps de tarongers i arrossars fins a la muntanya dels Sants.
Filtre Verd
Senderista i cicloturistica
Itinerari de 14 km de doble sentit. S’inicia a la muntanya dels Sants i té un traçat circular que discorre pels arrossars, el Perelló i el Filtre Verd.
Creu de la Llonga
Senderista i cicloturistica
Itinerari de 14,3 km de doble sentit. S’inicia a la Muntanya dels Sants. Té un traçat circular que discorre pel costat dels arrossars i séquies, passa per la Creu de la Llonga (s. XIII) i l’Ullal de Baldovi.
Sueca  a la Muntanyeta dels Sants
Senderista i cicloturistica
Itinerari lineal senyalitzat en doble sentit, de 5,8 km. Uneix l’estació de Renfe amb la Muntanya dels Sants entre arrossars i séquies.

Festes Majors de Sueca / Setembre
Llum, foc, pólvora i escenificació són els elements clau a les festes de Sueca. Actes en honor a la patrona de la ciutat, la Mare de Déu de Sales. S’organitza el concurs de paelles, de reconeixement internacional, i després de les festes patronals, se celebra la mostra del MIM.
Falles / Del 16 al 19 de març
Viu la tradició valenciana: la festa la música i els monuments envaeixen els carrers.
Festes de Sant Roc/ 15 d’agost
Se celebren a Les Palmeres, on hi ha tot tipus d’actes festers, com ara discomòbils, festa de l’escuma, master class, spinning, etc.